Radyoloji
06 Kasım 2023

Radyoloji

Bölüm Hakkında Genel Bilgi
Radyoloji bölümü tanısal görüntüleme yöntemleri ile hasta ve klinik ihtiyaçlarını karşılamak için uzmanlaşmış bir hizmet bölümüdür. Hastanemiz bünyesindeki radyoloji birimimizde röntgen, ultrasonografi(USG), renkli doppler ultrasonografi, kemik dansitometri, bilgisayarlı tomografi(BT) ve manyetik rezonans görüntüleme(MRG) tetkikleri yapılmaktadır. Ayrıca birimimizde görüntüleme eşliğinde perkütan biyopsiler, ince iğne tiroit biyopsileri, kalın ve ince iğne meme biyopsileri, drenaj işlemleri ve görüntüleme eşliğinde parasentez işlemleri yapılmaktadır.

Bölümde çalışan uzman hekimlerimiz: 

Uzm. Dr. Zeyneb YÜCELER ŞENER

Eğitim Bilgileri:      Tıp Fakültesi: Gazi Üniversitesi, 2004

Uzmanlık: Radyoloji, İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2012

Uzm. Dr. Mehmet YILMAZ

Eğitim Bilgileri:      Tıp Fakültesi: Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi , 1993

Uzmanlık:    Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji,

Uzm. Dr. Zülal BAHAR

Eğitim Bilgileri:      Tıp Fakültesi: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi 2015

Uzmanlık: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji, 2021

Uzm. Dr. Fatma Didem BAYAV

Eğitim Bilgileri:      Tıp Fakültesi: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 2014

Uzmanlık: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, 2021,  Radyoloji, 

Ultrasonografi ve Renkli Doppler Ultrasonografi

Ultrasonografi, ses dalgaları yardımıyla vücudun görüntülenmesi işlemidir.  Renkli doppler ultrasonografi ise sesin hareket eden yapılardan yansırken frekans değişikliği göstermesi temeline dayanan ve damarsal yapılardaki akımı inceleyen bir görüntüleme işlemidir. Her iki yöntemde de radyasyon olarak tabir edilen X ışınları kullanılmaz.

Her iki işlemde de özel bir aygıtın görüntülenmek istenen bölgeye jel uygulaması sonrasında doğrudan temas ettirilmesi ile alınan bilgilerin monitöre yansıtılması söz konusudur. İşlem sırasında elde edilen görüntüler gerçek zamanlı olup radyoloji ihtisası almış uzman hekimler tarafından değerlendirilip raporlandırılır.

Karın bölgesi incelemelerinde bağırsaklardaki gazlar görüntülemeyi güçleştireceği için hastanın aç kalması veya gaz giderici ilaç kullanılması istenebilir.

Birimimizde üç adet ultrasonografi-doppler ultrasonografi odasında randevu ile hizmet verilmektedir.


Kemik Dansitometri


Kemiğin kırılganlık riskini belirleyen, yoğunluk ölçüm yöntemidir. Kemik erimesi hastalığı da tabir edilen osteoporoz tanısında kullanılır. Birimimizde bir adet kemik dansitometri cihazı randevu ile hastalarımıza hizmet etmektedir.

Röntgen

Ağırlıklı olarak kemik ve akciğer hastalıklarının teşhisinde X ışını kullanılarak görüntü elde edilen bir yöntemdir. Birimimizde direkt grafiler dijital olarak elde edilmektedir.  Ayrıca hastanedeki yatan hastalarımıza portable(yatağında ) radyografi hizmeti verilmektedir.

Mamografi

Meme kanseri tanısında ve düşük dozda radyasyon kullanılarak kadın meme dokusunun ayrıntılı olarak incelenmesine olanak tanıyan görüntüleme yöntemidir. 40 yaş ve üzerindeki her kadının yılda bir kez yaptırması önerilen bu görüntüleme yöntemi, memenin 2 tabaka arasına sıkıştırılarak filminin şeklindedir.

Radyoloji birimizde bir adet dijital mamografi cihazı ile randevulu hastalarımıza hizmet verilmektedir.

Bilgisayarlı tomografi (BT)

Vücudunuzun hastalığınızla ilgili alanlarının ayrıntılı olarak X ışını ile taranması ve katmanlar şeklinde görüntülerinin oluşturulması şeklindeki görüntüleme yöntemidir. Elde edilen görüntü radyoloji uzman hekimince yorumlanarak raporlandırılır. İşlem esnasında hasta, ortası boşluklu, halka şeklindeki cihazın içerisinden hızla sedyede hareketsiz yatarken geçirilir. Bu esnada hastadan elde edilen görüntüler bilgisayar tarafından işlenir. Bazı tomografik işlemlerde damardan verilen veya hastaya içirilen kontrast maddeler kullanılabilir.

Radyoloji birimizde bir adet bilgisayarlı tomografi cihazı ile randevulu hastalarımıza hizmet verilmektedir.

 

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)

Vücut kesimlerinin manyetik alan ve radyo dalgaları kullanılarak ayrıntılı incelenmesini sağlayan görüntüleme tekniğidir. Hastalar tüp şeklinde ve sesler çıkaran büyük bir mıknatısın içerisinde yatarken cihaz tarafından görüntüleri oluşturulmaktadır. Büyük bir manyetik alan söz konusu olduğundan hastaların üzerindeki çıkabilen metaller (bozuk para, kemer, takı,saç tokası, anahtarlar, kredi kartları dışarıda bırakılır. İşleyişini bozduğu için kalp pili taşıyan hastalar, kulak implantı kullanan hastalar, beyin ameliyatı ile beyin damarlarına klips takılmış hastalar tetkike alınmazlar. Bazı işlemlerde damardan verilen kontrast maddeler görüntüleme amacıyla kullanılabilir.

Radyoloji biriimizde bir adet 1,5 T manyetik rezonans cihazı ile randevulu hastalarımıza hizmet verilmektedir .